بهرهوری، استفاده کارآمد و اثربخش از منابع، برای تولید محصولات و ارائه خدمات مطلوب است. بهرهوری از جایگاه ویژهای در قانون برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران برخوردار است؛ و یکی از مولفههای اصلی برای ایجاد توسعه پایدار و رشد اقتصادی متوازن در کشور به حساب می آید.
سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، در راستای تحقق چشمانداز، ماموریت و ارزشهای سازمانی و همچنین اهداف استراتژیک خود تلاش می کند تا با ایجاد ارتباط میان شرکتهای بخش معدن و صنایع معدنی کشور، انتقال تجربههای موفق و استفاده از ظرفیتهای موجود، توان رقابتی شرکتها را از مسیر بهبود بهرهوری افزایش دهد. برای تحقق این هدف، ایمیدرو طی سالهای اخیر فعالیتهای گستردهای را در زمینه بهرهوری آغاز کرده است؛ و نظر به ضرورت ساماندهی حرکتی ساخت یافته، با تشکیل کارگروه تخصصی بهرهوری واستفاده از تجربه های شرکتهای پیشرو در زمینه بهرهوری و تعالی سازمانی، «مدل بهرهوری ایمیدرو» را طراحی و در سال 1389 آن را اجرا نمود. اینک پس از بررسی و تحلیل تجربه سال گذشته و اخذ نظرات کارشناسی دست اندرکاران، ویرایش دوم آن ارائه میشود.
مدل بهره وری ایمیدرو شامل سه بخش اصلی می باشد:
1- مفاهیم و اصول بنیادین بهره وری: تلفیقی از عوامل کلیدی موثر بر ارتقاء بهرهوری و اصول بنیادین تعالی سازمانی است که مبانی پایهای را برای دستیابی به بهرهوری در سازمانها فراهم میآورد.
2- مدل ارزیابی بهرهوری:چارچوبی را فراهم میآورد تا از طریق آن مفاهیم بنیادین بهرهوری در سازمان ها استقرار یابد. مدل شامل معیارهای اصلی و نکات راهنما است که به صورت پرسش و در دو بخش توانمند سازها و نتایج طراحی شده است. در بخش توانمندسازها، عوامل موثر برارتقاء بهرهوری و در بخش نتایج تاثیر این عوامل توسط شاخصهای بهرهوری سازمان، ارزیابی میشود. درک روابط علت و معلولی میان نتایج و توانمند سازها به سازمانها کمک میکند تا فعالیتهای بهبود بهرهوری به گونهای اثر بخشتر هدایت شود.
3- منطق رادار: ابزاری است که از آن برای اندازه گیری میزان استقرار معیارهای بهرهوری در سازمان استفاده می شود.
به کارگیری یکپارچه این سه جزء به سازمانها کمک می کند تا بتوانند همواره حرکت به سمت بهرهوری پایدار را سازماندهی نموده و وضعیت بهرهوری خود را با سایر سازمان های موفق مقایسه کنند.
این راهنما، که با هدف تشریح هر یک از اجزاء مدل تدوین شده است، برای راهنمایی شرکتهای متقاضی، تیمهای ارزیابی و سایر ارکان جایزه بهرهوری انتشار می یابد.
امید است این مدل، به عنوان ابزاری سودمندبرای شناسایی فرصتهای بهبود و طرح ریزی اقدامات اجرایی در زمینه ارتقاء بهرهوری برای شرکتهای فعال در بخش معدن و صنایع معدنی موثر واقع شود.
دبیرخانه جایزه بهرهوری ایمیدرو