چهارشنبه, ۰۷ آبان ۱۳۹۳
۱۷۰۳
رزمایش پدافند غیرعامل در شرکت های معدنی برگزار شد
جانشین و دبیرکمیته پدافند غیرعامل ایمیدرو اعلام کرد: سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران برنامه های مختلفی اجرا کرد که از جمله آنها برگزاری رزمایش پدافند غیرعامل در شرکت های تابعه است.
به گزارش روابط عمومی ایمیدرو، مهدی کارگر آزاد گفت: برگزاری نمایشگاه و همایش هفته پدافند غیرعامل در منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس به مدت سه روز از دیگر برنامه های ایمیدرو بود.
وی افزود: ارائه مطالب تخصصی پیرامون مباحث پدافند غیرعامل در سایت رسمی سازمان، درج شعار هفته پدافند غیرعامل در پورتال سازمان ، تهیه و چاپ بروشور و توزیع آن بین کارکنان و به صدا درآمدن تمام آژیرها در سطح شرکت های تابعه از دیگر برنامه هایی بود که به اجرا درآمد.
کارگر آزاد ادامه داد: کمیته ستاد بزرگداشت هفته پدافند غیرعامل پس از ابلاغ رئیس کمیته پدافند غیرعامل به دبیر آن کمیته، در مجموعه ایمیدرو تشکیل شد.
وی افزود: ستاد مذکور با هماهنگی کمیته عالی پدافند غیرعامل وزارت صنعت، معدن و تجارت اقداماتی چون ابلاغ تشکیل ستاد بزرگداشت به شرکت های تابعه، هماهنگی با کارشناسان کمیته عالی پدافند و همچنین نصب بنر و پوستر در مجموعه سازمان را انجام داد.
کارگر آزاد برگزاری جلسه آموزشی پدافند غیرعامل با موضوع سایبری برای تمام کارشناسان و دبیران کمیته های پدافند غیرعامل به همراه کارشناسان فناوری اطلاعات (IT ) را از دیگر برنامه ها برشمرد.
وی درباره چشم انداز پدافند غیرعامل گفت: چشم انداز پدافند غیرعامل برخوردار از آمایش سرزمینی مناسب و متکی به ویژگی های جغرافیایی، جمعیتی و فرهنگی و اصول دفاع غیرعامل در حوزه های مختلف با رعایت توزیع و پراکنئگی موزون سرمایه ها و فعالیت ها در عرصه ایمن جغرافیا است.
کارگر آزاد افزود: همچنین دارا بودن پشتوانه فرهنگی و حقوقی و قانونی جامع در سطح کشور با قابلیت تامین و اجرای الزامات و ضوابط مربوطه و همچنین توانمند در تولید دانش فنی و برخوردار از پشتوانه تحقیقاتی و پژوهشی در زمینه پدافند غیرعامل با تاثیر بازدارندگی بالا و با موفقیت ممتاز در سطح منطقه از چشم انداز پدافند غیرعامل محسوب می شود.
سوم تا نهم آبان ماه هفته پدافند غیرعامل نامگذاری شده است.
به همین مناسبت گفت و گویی با مهدی کارگرآزاد جانشین رییس و دبیر کمیته پدافند غیرعامل ایمیدروانجام شد که متن این گفت و گو را می خوانیم:
*به عنوان نخستین سوال بفرمایید تعریف شما از پدافند غیرعامل چیست؟
پدافند مساوی است با پد باضافه آفند
پد یا پاد یعنی متقابل یا متضاد
آفند یعنی جنگ و جدال و دشمنی دفاع
پدافند مساوی است با passive Defense
به مجموعه اقداماتی اطلاق می شود که مستلزم بکارگیری جنگ افزار نبوده و با اجرای آن می توان از وارد شدن خسارات مالی به تجهیزات و تاسیسات حیاتی نظامی و غیرنظامی و تلفات انسانی جلوگیری کرده و یا میزان این خسارات و تلفات را به حداقل ممکن کاهش داد.
پدافند غیرعامل به معنای کاهش آسیب پذیری در هنگام بحران، بدون استفاده از اقدامات نظامی و صرفا با بهره گیری از فعالیت های غیرنظامی، فنی و مدیریتی است. اقدامات پدافند غیرعامل شامل پوشش، پراکندگی،جابجایی، فریب ، مکان یابی، اعلام خبر، قابلیت بقا، استحکامات، استتار، اختفاء، ماکت فریبنده و سازه های امن است.
موضوع پدافند غیرعامل در جهان از قدمتی به اندازه تاریخ زندگی انسان برخوردار است و در طول تاریخ همیشه جزء مهمی از زندگی بشر بوده است؛ زیرا اقدامات دفاعی انسان سبب دفع یا کاهش میزان اثر تجاوز مهاجمان می شود. اما چگونگی دفاع به عوامل و شرایط مختلف بستگی دارد و انسان ها در دوران حیات خود سعی کرده اند تا با استفاده از عقل و تدبیر و اراده خود بهترین راه دفاع را در وضعیت های متفاوت، در مقابل تهاجم دشمنان انتخاب و آن را به کار بندند.
در این ارتباط اقدامات دفاعی انسان همیشه با استفاده از سلاح و تجهیزات جنگی صورت نگرفته است؛ بلکه در موارد زیادی انسان برای دفاع، شیوه هایی را به کار برده که سلاح و تجهیزات جنگی در آن پدافند غیرعامل نقشی نداشته است، انسان های اولیه از مامن های طبیعی مثل غارها و پوشش درختان استفاده می کردند.
با شکل گیری تمدن های اولیه استفاده از برج و بارو و خندق و دروازه های محکم متداول شد.
برای مثال، در جنگ خندق وقتی مسلمانان به فرماندهی رسول گرامی اسلام صلی ا... علیه و آله به پیشنهاد سلمان فارسی در اطراف مدینه، خندقی حفر کردند تا دشمنان اسلام نتوانند از آن عبور کنند، در واقع از شیوه دفاعی پدافند غیرعامل استفاده کرده اند.
*به نظر شما آیا پدافند غیرعامل صرف در کشور ما به آن تاکید می شود یا کشورهای دیگر هم از این مسئله تبعیت کرده اند. آیا مصداق دارید؟
کشورهایی مانند سوئیس و سوئد سمبل پدافند غیرعامل محسوب می شوند؛ این کشورها در حالی که هیچ گونه تهدیدی ندارند، اما آینده نگری می کنند. سوئیس کشوری بی طرف است اما پدافند غیرعامل و دفاع غیرنظامی قوی دارد به طوری که بعضی از دانشگاه ها و بیمارستان های این کشور و همچنین برج های مسکونی بزرگ دارای پناهگاه هستند؛ این پناهگاه ها در برابر حملات میکروبی ، شیمیایی و هسته ای مقاوم هستند.
در کشور چین نیز شهری زیرزمینی ساخته شده که گنجایش 2 میلیون نفر را دارد.
*لطفا اقدامات انجام شده در حوزه پدافند غیرعامل در سازمان توسعه را بیان فرمایید؟
از سال 84 طبق دستورالعمل وزارت صنایع و معادن وقت با تشکیل کمیته و انتصاب افراد بنابر فعالیت در حوزه های تخصصی شامل فناوری اطلاعات، معاونت مالی واقتصادی، معاونت برنامه ریزی و دفتر مرکزی حراست که به عنوان دبیر و جانشین این کمیته و اجرایی کردن کارها است، عملیاتی شد و فعالیت هایی در دستور کار قرار گرفت که شامل انتصاب های روسا و دبیران کمیته پدافند غیرعامل، برگزاری رزمایش پدافند غیرعامل با محوریت ستاد سازمان و اجرای آن در شرکت های تابعه، ایجاد هماهنگی و بسترسازی در این حوزه، برنامه ریزی آموزشی برای تمام سطوح مدیریتی سازمان و شرکت های تابعه، تعامل با دبیرخانه عالی کمیته پدافند غیرعامل و ارائه پیشنهادات لازم مبنی بر تهیه طرح جامع مطالعاتی برای معادن است.
*چه کمیته هایی درخصوص ابلاغیه مقام معظم رهبری در این سازمان شکل گرفته است؟
سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری درخصوص پدافند غیرعامل شامل طرح های عمرانی، توسعه فناوری و تثبیت تولید داخلی، تهدیدات نرم افزاری – الکترونیکی، حفظ و صیانت شبکه های اطلاع رسانی مخابراتی و رایانه ای با ایجاد : کمیته آموزش – پژوهش و فرهنگ سازی، کمیته پایش تهدیدات و امور زیرساخت ها، کمیته مدیریت بحران ، کمیته فاوا و تهدیدات سایبری، کمیته بسیج و کمیته تهدیدات زیستی و امنیتی در این حوزه و همکاری معاونت و ابلاغ به تمام شرکت ها و طرح های تابعه به صورت کلی اجرایی شده است.
*در زمینه زیرساخت ها و اهداف چه فعالیت هایی انجام شده است؟
مراکز ثقل زیرمجموعه ها را به صورت سه شاخه " مهم ، حیاتی و حساس " تقسیم بندی و اولویت بندی شده است.
حیاتی: اگر زیرساخت ها در معرض خطر قرار گیرد، کشور در مخاطره قرار می گیرد.
حساس: اگر زیرساخت در معرض خطر قرار گیرد، بخشی از کشور در مخاطره است.
مهم: تهدیداتش نقطه ای و منطقه ای است.
*مزیت های رعایت اصول پدافند غیرعامل را در سطح ملی توضیح دهید؟
تداوم فعالیت های زیربنایی کشور و تامین نیازهای حیاتی، تسهیل اداره کشور در شرایط تهدید و بحران ناشی از تجاوز خصمانه و حفظ بنیه دفاعی با وجود حملات مخرب دشمن، کاهش قابلیت بقا، استمرار عملیات و فعالیت های حیاتی و خدمات رسانی مراکز حیاتی، حساس و مهم نظامی و غیرنظامی کشور در شرایط وقوع تهدید، بحران و جنگ، تقلیل کاهش آسیب پذیری و کاهش خسارت و صدمات تاسیسات، تجهیزات و نیروی انسانی مراکز حیاتی، حساس و مهم نظامی و غیرنظامی کشور در برابر تهدیدات و عملیات دشمن، سلب آزادی و ابتکار عمل از دشمن، صرفه جویی در هزینه های تسلیحاتی و نیروی انسانی، فریب و تحمیل هزینه بیشتر به دشمن و تقویت بازدارندگی، افزایش آستانه مقاومت مردم و نیروی خودی در برابر تهاجمات دشمن و همچنین حفظ روحیه و انسجام وحدت ملی و حفظ سرمایه های ملی کشور از مزیت های رعایت اصول پدافند غیرعامل به شمار می آید.