خدمات الکترونیکی
گزارش فساد و شکایات
X
دوشنبه, ۰۳ آبان ۱۳۹۵ ۹۹۷
چچ

ادامه تحریم‌های قبلی، اقتصاد کشور را به کجا می‌کشاند؟

معاون وزیر صنعت معدن و تجارت گفت: مهمترین تاثیر برجام در حوزه معدن و صنایع معدنی، انتقال دانش و تکنولوژی است.
مهدی کرباسیان رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معاون و صنایع معدنی (ایمیدرو) در گفت وگو با خبرآنلاین در پاسخ به این سئوال که برخی منتقدان می‌گویند با وجود توافق برجام هنوز مشکلات و مسایل تحریم‌ها باقی مانده است،اظهارداشت:باید قبول کنیم که توافق برجام یک اتفاق بسیار بزرگ بود اما سئوال این است که اگر توافق برجام صورت نمی‌گرفت،الان وضع اقتصاد کشور چگونه بود؟ این یک واقعیت است که فراموش می‌شود. به خصوص در حوزه سیاسی بعضا اتفاق‌ها سریع فراموش می‌شود.

ادامه تحریم‌های قبلی، اقتصاد کشور را به کجا می‌کشاند؟

وی اضافه‌کرد: این مشکل تاریخی است و من معتقدم با وجودی که حافظه تاریخی خوبی داریم، اما خیلی زود تصمیم‌های بزرگ را فراموش می‌کنیم و همه چیز کمرنگ می‌شود.
کرباسیان با تاکید بر اینکه قبل از توافق برجام حتی دولت هم برای جابجایی پول از طریق صرافی عمل می‌کرد،خاطرنشان کرد: نمونه عینی جابجایی پول،فروش و دریافت پول نفت توسط بابک زنجانی است؛ آقای بابک زنجانی عاملی بود که نفت کشور را بفروشد و درمقابل پول نفت را برگرداند.درواقع این کار، ابزاری برای جایگزینی سیستم بانکی شده بود.طبیعی است که این وسط هم مفسده اتفاق می‌افتد که بزرگترین آنها بابک زنجانی بود. البته در این میان دهها وصدها پرونده کوچکتر هم وجود دارد که شاید گم شده باشد.
او با اشاره به اینکه در دوران تحریم‌ها بسیاری از شرکت‌های بزرگ بین‌المللی رابطه شان را با ایران قطع کرده بودند، یادآورشد: در حوزه معدن و صنایع معدنی شرکت‌هایی مثل ریو تینتو و پی اچ پی اصلا به ایمیل‌های ما جواب نمی‌دادند؛ الان مدیران عامل آنها به ایران می‌آیند و مذاکره می‌کنند. هیات‌های متعددی از اروپایی و آسیایی برای سرمایه‌گذاری مشترک، بررسی بازار و حتی تامین مالی پروژه‌ها به ایران آمدند و مذاکره کردند.
کرباسیان اضافه کرد: صندوق‌های ضمانت‌صادرات اروپایی و آسیایی که زمانی ما را در لیست سیاه خود قرار داده بود، حالا شرایط را برای ضمانت پروژه‌ها و سرمایه گذاری‌ها فراهم می‌کنند.صندوق‌های ضمانتی مثل ساچه، هرمس،کفاس، سانچز و صندوق کره جنوبی و ژاپن که زمانی حتی نمی‌توانستیم یک دلار نزد آنها ضمانت کنیم، بعد از سفر آقای روحانی و مذاکرات بانک مرکزی با آنها ارتباط خود را آغاز کرده‌اند.
معاون وزیر صنعت،معدن و تجارت با تاکید بر اینکه مسایل بانکها هم تا حدودی حل شده است،عنوان کرد: هم اکنون در حوزه معدن و صنایع معدنی بهترین مشاوران بین‌المللی را در حوزه شورآبه و دریاچه نمک بکار گرفته ایم.این موضوع در سایر بخش‌ها مثل حوزه عناصر نادر خاکی، تیناتیوم، سنگ آهن،طلا و فولاد منجر به ورود تکنولوژی‌های جدید به صنایع معدنی شده است که نهایتا انتقال تکنولوژی و فناوری را به دنبال دارد.
وی افزود: بدیهی است که برخی‌ها انتظار داشتند سرعت کار افزایش یابد، اما باید در نظر داشت تبلیغاتی فراتر از واقعیت در حوزه اقتصاد اتفاق افتاد که موجب شد انتظارات بالا برود.
کرباسیان در ادامه با ذکر خاطره‌ای از خرید هواپیما در دوران تحریم‌ها گفت: درسالهای 84 تا 88 که مسئولیت صندوق بازنشستگی نفت را برعهده داشتم، تصمیم گرفتیم برای یکی از شرکت‌های زیر مجموعه نفت،یعنی شرکت هواپیمایی نفت، دو فروند هواپیما بخریم. اما به دلیل تحریم‌های بین الملی نمی‌توانستیم هواپیما بخریم،هیچ کس حاضر نبود به ما هواپیما بفروشد. یادم هست با شگردهایی سرانجام توانستیم از طریق شرکتی که خارج از کشور داشتیم،این دو هواپیما را که یکی از آنها F100 فوکر بود،بخریم.
وی افزود: این مشکل برای شرکت هواپیمایی ماهان هم وجود داشت و آنها خریدهای خود را به سختی انجام می‌دادند.
رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معاون و صنایع معدنی با تاکید بر اینکه مدیرانی که 30 سال تجربه دارند، حتما اصول اقتصاد مقاومتی و اقتصاد کشور را در مذاکرات بین‌المللی مد نظر قرار می‌دهند،تصریح کرد: خوشبختانه با سیستم‌های نظارتی مثل مرکز پژوهشها و سازمان بازرسی و نهادهایی نظیر آنها،حتما این نگرانی‌ها بی‌مورد است.
او گفت:توافق برجام سبب شده که امروز با موسسات پژوهشی دنیا و شرکت‌های معتبر بین‌المللی برای گرفتن تجهیزات نو و تکنولوژی‌های روز دنیا ارتباط برقرار کنیم؛ مثلا معدن طلای زرشوران یکی از پروژه‌هایی بوده در دوران تحریم‌ها تقریبا متوقف شده بود، هم اکنون تمام تلاش تیم ما این است که تولید به رقم واقعی برسد.
کرباسیان با بیان اینکه در حال حاضر یکی از شرکت‌های بین‌المللی به عنوان مشاور به کار گرفته شده است،عنوان داشت: این شرکت‌های مشاوره قبلا حتی حاضر نبودند با ما صحبت کنند؛ متاسفم که این حرف را می‌زنم، اما در دو سال اول مسئولیتم در ایمیدرو وقتی می‌خواستیم با شرکت‌های مشاوره‌ای مذاکره کنیم،می‌گفتند بیایید ترکیه یا دوبی صحبت کنید.اما الان مدیران آنها وقت ملاقات می‌گیرند که با ما صحبت کنند. اینها نکات مثبت توافق برجام است که دیده نمی‌شود.
او تاکید کرد: اینکه مردم ثمرات این توافق را لمس نمی‌کنند، به نظر می‌رسد غرب باید سرعت و همراهی‌اش را بیشتر کند.
 منبع: روزنامه جمهوری اسلامی

آدرس کوتاه شده: