یکشنبه, ۲۶ خرداد ۱۳۹۸
۸۴۴
استخراج و فروش شرکت های معدنی به روش راهبری
استخراج و فروش اغلب شرکت های زیرمجموعه شرکت تهیه و تولید مواد معدنی، به روش راهبری و تحت نظارت این شرکت انجام می شود.
به گزارش پایگاه خبری ایمیدرو، مسعود غضنفری مدیر بهرهبرداری شرکت تهیه وتولید مواد معدنی با بیان این مطلب اظهار داشت: بعد از واگذاریهای ناموفق معادن در سنوات گذشته به بخش خصوصی، شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران سیاست خود را مبنی بر واگذاری مجتمعها به روش راهبری قرار داد.
وی ادامه داد: راهبرها در حقیقت صفر تا صد فعالیت معدنی را انجام میدهند. انتخاب این راهبران به روش مزایده انجامشده و حقالسهم شرکت و ایمیدرو در این نوع قرارداد مشخص و تعیین میشود.
مدیر بهرهبرداری شرکت تهیه وتولید مواد معدنی یادآور شد: معدن سرب و روی انگوران و طلای موته به علت گستردگی کارخانهها در اطراف معدن انگوران زنجان و وابستگی این کارخانهها به این معدن، تبدیل قرارداد این مجتمع به راهبری فعلا امکانپذیر نیست.
وی ادامه داد: تغییر قرارداد طلای موته به علت استراتژیک بودن فلز طلا فعلا در برنامه شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران نیست ولی در حالحاضر اسناد واگذاری معدن زغالسنگ گلندرود بهصورت راهبری آماده شده است.
غضنفری گفت: بهطورکلی قراردادهای راهبری با مزایده و پیمانکاری بهصورت مناقصه انجام میشود. البته در حال حاضر برخی از پروژهها هم بهصورت سرمایهگذاری واگذار میشود یعنی معدن مورد نظر اکتشاف و به یک ذخیره قطعی رسیده و پس از آن به سرمایهگذار سپرده میشود.
وی افزود: نمونه این واگذاری، معدن طلای هیرد و آهن حنار در استان خراسان جنوبی است که بهتازگی برونسپاری و واگذارشده است.
مدیر بهرهبرداری شرکت تهیه وتولید مواد معدنی خاطرنشان کرد: شرکت تهیه و تولید مواد معدنی برخی از وظایف ایمیدرو نظیر توسعه معدن و صنایع معدنی در کشور، اجرای طرحهای معدن و صنایع معدنی و واگذاری به بخش خصوصی، اجرای طرحها در مناطق کمتر توسعه یافته، طرحهای با فناوری بالا و طرحهای پرخطر که بخش خصوصی تمایلی به انجام آنها ندارد را پیگیری میکند.
وی افزود: سرب نخلک، فسفات اسفوردی و فروکروم جغتای از نمونههای واقعی واگذاری به بخش خصوصی در این شرکت هستند.
راهبری های موفق
غضنفری با بیان اینکه مجتمع سرب نخلک از موفقترین نمونههای واگذاری به روش راهبری است، گفت: این مجتمع در سال گذشته حدود ۸ هزار تن تولید کنسانتره داشت که در نوع خود رکورد محسوب میشود و نسبت به سال ۹۶ معادل ۱۱۳ و نسبت به سالهای اخیر ۳۰۰ تا ۴۰۰ درصد افزایش داشته است.
وی افزود: عمده دلیل آن ایجاد کارخانه جدید با سرمایهگذاری راهبر در کنار کارخانه قدیمی بوده است که باعث شد عیار حد استخراجی از ۵ درصد به ۲ تا ۳ درصد کاهش یابد.
مدیر بهرهبرداری شرکت تهیه وتولید مواد معدنی بیان داشت: مجتمع فسفات اسفوردی و فروکروم جغتای نیز از نمونههای موفق واگذاری شرکت تهیه و تولید مواد معدنی است. مجتمع فروکروم جغتای که فقط یک کارخانه است و معدنی در نزدیکی خود ندارد و ماده معدنی آن ازطریق راهبر تامین میشود.
وی ادامه داد: برنامه تولید این مجتمع طی سال ۹۷ به میزان ۱۲ هزار تن و تولید حدود ۱۴ هزار و ۸۰۰ تن بوده است و برنامه امسال نیز افزایش تولید به ۱۸ تا ۲۰ هزار تن است.
غضنفری خاطرنشان کرد: یکی دیگر از شرکتهای زیرمجموعه شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران شرکت زغالسنگ البرز مرکزی است که سهامش هنوز متعلق به ایمیدرو بوده، اما معادن آن واگذار شده و برنامه تولید آن طی سال گذشته ۱۲۰ هزار تن بود که ۱۰۰ هزار تن آن محقق شده است.
وی افزود: معادن گلگهر، جلالآباد، فلات مرکزی و سرب و روی مهدیآباد که متعلق به ایمیدرو هستند و شرکت تهیه و تولید بهعنوان بازوی اجرایی فعالیت میکند، که تمامی آنها طی سالهای گذشته بهصورت راهبری و سرمایهگذاری واگذار شدهاند.
افزایش تولید پس از راهبری شدن شرکت ها
مدیر بهرهبرداری شرکت تهیه وتولید مواد معدنی گفت: میزان تولید گلگهر یک حدود ۱۱ میلیون تن، میزان تولید گلگهر ۲ حدود ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تن و همچنین گلگهر ۳ که در حقیقت بزرگترین معدن گلگهر است ۵/ ۱۶ میلیون تن سنگآهن کلوخه در سال گذشته بوده است.
وی ادامه داد: میزان تولید گلگهر ۴ که بیشترین عملیات آن بر باطله برداری متمرکز است نیز حدود یکمیلیون و۵۰۰ هزار تن و گلگهر ۵ نیز حدود یکمیلیون و ۱۳۰ هزار تن بوده است.
غضنفری گفت: در معدن روباز و زیرزمینی سرب و روی انگوران به ترتیب با افزایش ۱۹ و ۲۶ درصدی همراه بود. در مجتمع فسفات اسفوردی که بهصورت راهبری به قرارگاه خاتم واگذار کردیم با حدود ۵۰ درصد رشد نسبت به سال ۹۶ حدود ۸۶ هزار و ۵۰۰ تن کنسانتره تولید شد این در حالی است که برنامه ما ۶۰ هزار تن بوده است و در کنار آن حدود ۶۰ هزار تن کنستانتره آهن نیز از کارخانه فرآوری استحصال کردیم.
وی افزود: میزان تولید در کارخانه ۱۰ هزارتنی نفلین سینیت کلیبر هم با توجه به بازار فروش حدود ۷ هزار و ۷۸۰ تن و در طلای موته با رشد ۳۰ درصدی نسبت به برنامه به ۴۰۱ کیلوگرم رسید. بهرغم اینکه برنامه تولید در مجتمع سنگآهک پیر بکران ۴۵۰ هزار تن بود اما حدود ۵۱۰ هزار تن تولید صورت گرفت. این در حالی است که به دلیل راهاندازی دو کوره بلند در کارخانه ذوبآهن اصفهان و افزایش تقاضا، امسال برنامه افزایش تولید تا ۷۵۰ هزار تن را هم داریم.
منبع: روزنامه دنیای اقتصاد