سال جهش تولید
X
   
 
    • تاریخ انتشار: ۱۳۹۳/۱۰/۱۰
    • مدیر اکتشاف ایمیدرو: رکورد فعالیتهای اکتشافی در ایمیدرو شکسته شد

      گرچه اغلب تحلیلگران بخش اقتصادی تأثیر معدن در اقتصاد کشور را به علت سهم کم معدن از درآمد ناخالص ملی اندک می شمارند ، لیکن توجه به سهم درآمد صنایع معدنی از درآمد ناخالص ملی و وابستگی بسیاری از صنایع کوچک (پائین دستی ) به محصولات صنایع معدنی بعنوان مواد اولیه و نیز ارزش افزوده قابل توجهی که در این مسیر حاصل می شود ، اهمیت مواد معدنی را بیشتر نمایان می کند.مقایسه کشورهای دارای معدن نیز گویای تفاوت زیاد سهم درآمدهای معدنی و صنایع معدنی از GDP کشورها هستند .
      مدیر اکتشاف ایمیدرو: رکورد فعالیتهای اکتشافی در ایمیدرو شکسته شد

      در گفت و گو با علی اصغرزاده مدیر اکتشاف سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) جزئیات بیشتری در خصوص برنامه های ایمیدرو در خصوص اکتشاف مطرح شده است که متن آن را در ادامه می خوانید:
      *دولت چه کمکی می تواند برای توسعه اکتشافات معدنی انجام دهد؟
      در بسیاری از کشورهای در حال توسعه که از منابع معدنی حائز اهمیتی برخوردار هستند، معدن و مواد مختلف معدنی به دلیل داشتن مزیت بالای اقتصادی به عنوان یکی از محورهای توسعه اقتصادی مطرح است. با توجه به پراکندگی مواد معدنی در سراسر کشور و توزیع معادن اکثراً در مناطق دور افتاده و محروم رشد این صنعت در کشور منجر به ارتقای سطح زندگی مردم در نقاط مختلف می گردد و ارزش بسیاری در رشد اقتصادی و فرهنگی جامعه خواهد داشت. با توجه به تحریمهای اعمال شده که عمدتاً تولیدات نفتی و صنایع مرتبط را بعنوان اصلی ترین منبع درآمدی کشور نشانه گرفته است، واریانتهای جانشین جهت کسب درآمد پایدار برای دستیابی به اهداف تعیین شده در چشم انداز 1404 باید مد نظر قرار گیرند، یکی از واریانت های اصلی و اساسی که می تواند بعنوان جانشین صنعت نفت در دستور کار قرار گیرد بخش معادن و صنایع معدنی است.
      دولت با استفاده از نقش حاکمیتی و ریسک پذیری در سرمایه گذاریهای اکتشافی توسط سازمان توسعه ای نظیر ایمیدرو درتلاش است تا محدوده های امید بخش را اکتشاف و بستر مناسب جهت فعالیت بخش خصوصی و یا خارجی را فراهم می کند.
      وجود ذخایر معدنی متنوع و گسترده از جمله ویژگی‌های کشورمان و موهبت‌های الهی به این سرزمین می‌باشد که توان بالقوه بالایی را برای اقتصاد کشور فراهم نموده ‌است. بهره‌برداری بهینه این ذخایر می‌تواند نقش بی ‌بدیلی را در راستای توسعه متوازن کشور و ارتقای نقش معادن در اقتصاد ملی ایفا کند و در رسیدن به هدف اقتصاد بدون اتکا به درآمدهای نفتی موثر باشد.
      منابع معدنی ایران در حال حاضر بیش از 40 میلیارد تن ذخیره با 68 نوع ماده معدنی در حال بهره برداری است.
      ذخایر کشف شده و در حال بهره برداری در مقایسه با وسعت و پتانسیل کشور ایران اندک است.
      *برنامه ایمیدرو در افق 1404 چیست؟
      سازمان توسعه در افق 1404 ملزم به تامین مواد معدنی اولیه متناسب و برازنده با اهدافی نظیر تولید 55 میلیون تن فولاد خام ، 800 هزار تن مس ، 1.5 میلیون تن آلومینا و ... می باشد لذا اهداف فوق در صورتی قابل تحقق می باشد که در گام اول ذخایر معدنی مکفی جهت صنایع ایجاد شده ، تامین شده باشد. دستیابی به این ذخایر امکان پذیر نیست مگر با ایجاد فضای مناسب و افزایش سرمایه گذاری در اکتشافات کشور که به عنوان ماموریت اصلی ایمیدرو و با هدف تامین مواد اولیه و خوراک صنایع معدنی مرتبط برنامه ریزی و در حال اجرا می باشد.

      *برای اکتشاف چه برنامه هایی دارید؟
      برنامه های اکتشافی سازمان با هدف کشف منابع جدید برای توسعه بخش معدن، فراهم ساختن بستر مناسب برای جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی با تهیه مستندات اکتشافی مطابق با استانداردهای جهانی ، ‌سرمایه گذاری اکتشافی در مناطق محروم و دارای پتانسیل معدنی برای هدایت منابع ، ایجاد توسعه ،‌اشتغال زایی و تامین امنیت در آن مناطق در طول سال 1393 با بودجه برآورد شده به مبلغ 120 میلیارد تومان می باشد .
      تعامل بین وزارت صنعت، معدن و تجارت ، سازمان توسعه و سازمان زمین شناسی در جهت اجرای عملیات اکتشافی در پهنه سنگان از عوامل موثر در تسریع فعالیتهای اکتشافی در کشور است.
      فعالیت در پهنه ها با هدف شناسایی و پی جویی پتانسیل های معدنی به منظور افزایش ذخایر و ایجاد تنوع در محصولات معدنی به همراه بستر سازی جهت جذب سرمایه گذاران خصوصی پیگیری خواهد شد.
      از دیگر اقدامات ایمیدرو پذیرش خطر اکتشاف توسط صندوق بیمه فعالیتهای معدنی و همچنین تخصیص اعتبارات مالی قابل توجه و ارائه تسهیلات اکتشافی بمنظور خرید تجهیزات و ماشین آلات معدنی توسط پیمانکاران بخش معدن می باشد.
      هدفگذاری عملیات اکتشافی بر روی حوزه های جدید عناصر استراتژیک نظیر عناصر نادر خاکی ، آنتیموان و کرومیت و تیتانیوم از دیگر برنامه های ایمیدرو در سال جاری می باشد که در محدوده های مختلف در جریان است.
      *عملکرد فعالیت های اکتشافی ایمیدرو در سال جاری (9 ماهه) چگونه است؟
      در برنامه سال 93 اکتشاف پهنه های معدنی و انجام مطالعات شناسایی و پی جویی و اکتشاف عمومی و تفصیلی از سرفصل های اصلی هستند که به تفکیک به آنها پرداخته شده است.
      فعالیت های اکتشافی در طرح توانمند سازی اکتشاف شامل الف-پهنه های اکتشافی از قبیل
      1. پهنه نوار مرزی خراسان جنوبی، پهنه نوار مرزی سیستان و بلوچستان، پهنه سراوان ، بلوک ماهواره ای سیستان و بلوچستان، پهنه آهن پلاسری ایرانشهر، پهنه قزل اوزن اردبیل، پهنه مرکزی ایران است.
      همچنین محدوده های دارای پروانه شامل اکتشاف عمومی محدوده های میله، سه برز، کوه دم،گردنه شیر،چاه رحمان، آگات شکراب ،اکتشاف تکمیلی محدوده های نیکوئیه، آقچه کند، گلوجه، سیاه جنگل است.
      بازدیدهای صحرایی نیز شامل 93 بازدید محدوده در استان های آذربایجان شرقی، زنجان، قزوین، اصفهان، کرمان، یزد ، سیستان و بلوچستان و اردبیل است.
      در برنامه سال 93 اکتشاف پهنه های معدنی و انجام مطالعات شناسایی و پی جویی و اکتشاف عمومی و تفصیلی از سرفصل های اصلی می باشند که در شش پهنه دارای مجوز با عناوین به شرح ذیل پیگیری می گردد:
      پهنه نوار مرزی سیستان و بلوچستان در وسعت 15000 کیلو متر مربع : اتمام فاز شناسایی و پی جویی، نتایج عملیات فازهای مزبور منجر به شناسایی 143 اندیس معدنی گردید که اندیس های فلزی آن‌ها در 12 محدوده اکتشافی محاط و جهت ثبت و صدور پروانه به استان اعلام شده است.
      پهنه سراوان در وسعت 15000 کیلو متر مربع : اتمام فاز شناسایی و شناخت 44 اندیس معدنی و پیگیری ثبت اندیس‌ها در 12 محدوده اکتشافی ، نوار مرزی خراسان جنوبی در وسعت 6116 کیلومترمربع : اتمام فاز شناسایی در حال کار در فاز پی جویی ، پهنه اردبیل در وسعت 1315 کیلومتر مربع : اخذ مشاور و شروع فاز شناسایی، پهنه مرکز ایران در وسعت 90000 کیلومتر مربع : مبادله قرارداد با شرکت اسکام ، پهنه پلاسری ایرانشهر در وسعت 250 کیلومتر مربع : خاتمه یافته، در حال تکمیل گزارش نهایی و مطالعات ماهواره ای پلی متال سیستان و بلوچستان در وسعت 17000 کیلومترمربع: خاتمه یافته ، محدوده های امیدبخش جهت ثبت و صدور پروانه به استان اعلام شده است.
      در استان های قزوین، اصفهان، زنجان، ایران مرکزی، یزد، اردبیل و سیستان و بلوچستان از14 محدوده دارای پروانه اکتشاف 8 پروژه اکتشافی خاتمه یافته و 6 محدوده دیگر در دست اجرا می باشد. از 8 محدوده خاتمه یافته 4 محدوده به دلیل عدم کشف کانسار غیراقتصادی اعلام و از مدار فعالیت خارج شده و 4 محدوده وارد فاز بعدی اکتشاف شده است.
      *لطفا در مورد هر یک از محدوده های معدنی بیشتر توضیح دهید.
      اکتشافات در محدوده های معدنی سنگان ( مجتمع سنگان)
      در سال 93 اکتشاف آنومالی های غربی و مرکزی محدوده های معدنی سنگان در معدنA ,CS با هدف افزایش ذخایر قطعی معدن صورت پذیرفت و به میزان15500 متر حفاری اکتشافی در بیش از 35 حلقه گمانه انجام گردید که در آنومالیA حفاری ها اتمام یافته و در مرحله ارزیابی جدید از ذخایر قطعی این معادن می باشد .
      اکتشاف در پهنه سنگان
      این فعالیت با همکاری سازمان زمین شناسی در وسعت 11500 کیلومترمربع با برداشت عملیات ژئوفیزیک هوایی در سال 93 پیگیری گردید و با معرفی 15 آنومالی جدید وارد عملیات پی جویی در این آنومالی ها گردید و با برداشت بیش از 29000 نقطه ژئوفیزیک زمینی و5100 متر حفاری اکتشافی و تهیه نقشه زمین شناسی در حال پیگیری جهت معرفی محدوده های معدنی می باشد.
      اکتشاف در معدن طلای زرشوران
      عملیات اکتشافی در محدوده معدن در سال 93 با بیش از 12000 متر حفاری پایان یافت که منجر به افزایش ذخایر معدن از 89 تن به بیش از 108 تن گردید و این نتایج توسط وزارت صنعت ، معدن و تجارت و سازمان استان تایید و در پروانه بهره برداری ثبت گردید. همچنین عملیات اکتشافی در اطراف معدن و در داخل پروانه پیگیری می گردد که عملیات حفاری اکتشافی به میزان 10000 متر برنامه ریزی گردیده و در مرحله انتخاب پیمانکار می باشد.
      فعالیتهای اکتشافی سازمان در شرکت تهیه و تولید
      تا پایان 30/9/93 بخش اکتشاف موفق به انجام حفاری کرگیری به میزان 66909 متر در کل پروژه های اکتشافی شده که سهم بخش ذغالسنگ 30850 متر بوده و از این مقدار 26000 متر مورد چاه پیمایی قرار گرفته است.
      براساس آمار مقایسه ای طی دوره زمانی نه ماهه دوم سال 1392 و نه ماهه اول سال 93 وضعیت عملکرد آیتم های حفاری رشد 264 درصدی ، نمونه برداری رشد 415 درصدی ، چاه پیمایی رشد 312 درصدی و ژئوفیزیک رشد291درصدی برخوردار بوده است.
      نتایج حاصل از فعالیتهای اکتشافی انجام شده :
      با توجه به گستردگی فعالیتهای اکتشافی صرفا به اعلام نتایج فعالیتهای اکتشافی در حوزه ذغالسنگ طبس و البرز مرکزی و سنگ آهن ایران مرکزی اکتفا شده است.
      در بخش سنگ آهن بالغ بر 90 میلیون تن به ذخائر کشف شده سنگ آهن افزوده شده و گزارشات نهایی در محدوده های فعال در دست تهیه و ارائه می باشد، محدوده های فعال فعلی عبارتند از آنومالی شیطور ، آنومالی شمالی ، معدن میشدوان ، آنومالی 14 ، معدن جلال آباد و معادن گل گهر.
      در خصوص نتایج فعالیتهای اکتشافی ذغالسنگ طبس این اقدامات منجر به حصول بالغ بر 120 میلیون تن ذخیره در محدوده پروژه ها شده و فعالیت های مقدماتی در حوزه طبس و البرز مرکزی نتایج خوبی در پی داشته به طور کلی در البرز مرکزی 6 محدوده امیدبخش و 3 لایه قابل کار جدید شناسایی شده است.
       

      ارسال دیدگاه
      آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.