به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو)، مهدی کرباسیان در مراسم بازدید هیات همراه از مجتمع آلومینای جاجرم ضمن بیان این مطلب اظهار داشت: مجتمع آلومینیوم جاجرم در ابتدای دولت یازدهم با مشکلاتی همچون نبود بودجه، حذف مشاور، تامین مالی، تامین تجهیزات و وجود نگرانی هایی از وضعیت آینده شرکت در میان نیروی انسانی آن مواجه بود و ایمیدرو با پذیرفتن این ریسک ها، شرایط را تغییر داد و با بهبود وضعیت تولید شرکت (ثبت رکورد جدید) و انعقاد قرارداد با شرکت معتبر و بین المللی چین (ان اف سی) برای اجرای طرح تولید شمش، مشکلات مرتفع شد.
وی ادامه داد: از دیگر اقدامات مثبت صورت گرفته طی 2 سال اخیر، انجام اکتشافات جدید و افزایش دخایر بوکسیت است که موجب ایجاد امیدواری در میان کارکنان و مردم منطقه بابت افزایش زمان بهره برداری کارخانه و نیز اقتصادی بودن تداوم فعالیت آن شده است.
رئیس هیات عامل ایمیدرو با بیان این که ایمیدرو حمایت های خود را برای تکمیل طرح تولید شمش آلومینیوم جاجرم با قوت ادامه می دهد، گفت: برای به نتیجه رسیدن این طرح در زمان مقرر، مردم و مسئولان منطقه اعم از استاندار، فرماندار، شهردار و غیره، باید حمایت های خود را تداوم بخشند و مشکلات پیش رو را با تفاهم رفع کنند.
وی ادامه داد: این طرح اکنون 55 درصد پیشرفت دارد . در این مجموعه، حدود 2300 نفر به طور مستقیم و غیر مستقیم فعالیت می کنند که با در نظر گرفتن تعداد نفرات خانواده آنها، حدود 10 هزار نفر از این کارخانه ارتزاق می کنند.
کرباسیان با بیان اینکه ایجاد اشتغال در بخش معدن در گرو احداث صنایع پایین دستی است، اظهار داشت: فعال شدن یک معدن حداکثر 300 تا 400 نفر را به اشتغال مشغول می سازد، اما ایجاد کارخانه های صنایع پایین دستی اشتغال را به نحو فزاینده ای بالا می برد و در صورت فرآوری مواد معدنی و تکمیل زنجیره معدن و شکل گیری صنایع پایین دستی، ارزش افزوده برخی مواد معدنی نظیر تیتانیوم (مورد مصرف در صنایع خاص) تا 20 برابر افزایش می یابد.
وی ادامه داد: اکنون برخی شرکت های خودروساز جهانی، برای کاهش مصرف انرژی در خودرو، از ورق های آلومینیومی استفاد می کنند. از این رو، باید سرمایه گذاری بخش خصوصی را به سمت ایجاد طرح های توسعه ای پایین دستی آلومینیوم در این منطقه هدایت کرد.
کرباسیان خاطرنشان کرد: ایمیدرو برای توسعه صنایع پایین دستی معدنی، در بخش پژوهش و آموزش حمایت مالی می کند.
رئیس هیات عامل ایمیدرو با بیان اینکه طبق سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری، دولت باید 2 درصد صنایع و معادن بزرگ را برای انجام نظارت و سیاستگذاری در اختیار داشته باشد، گفت: در حوزه آلومینیوم اصرار کردیم، کارخانه آلومینای جاجرم به دلیل داشتن معدن و کارخانه، در اختیار ایمیدرو بماند. اکنون سهم ایمیدرو از این مجتمع 49 درصد است.
وی ادامه داد: با این حال، در هیات واگذاری به این نتیجه رسیدیم که اگر دولت بخواهد واگذار کند، ما مقاومت نمی کنیم اما بهتر است طرح تولید شمش تکمیل شود و به سرنوشت طرح فولاد میانه که پس از واگذاری، بخش خصوصی قادر به تکمیل آن نبود و طرح راکد شد، دچار نشود.
کرباسیان با بیان اینک واحدهای تولیدی معدنی و صنایع معدنی در صورت درآمد و سودآوری مناسب، باید به مسائل اجتماعی، رفاهی و عمرانی منطقه اطراف خود توجه داشته باشند، از مسئولان منطقه جاجرم خواست تا برای نیازهای رفاهی منطقه، چارچوبی تدوین و آنها را اولویت بندی کنند.
وی افزود: مجتمع آلومینای ایران با توجه به میزان تولید و فروش محصولات، در ارتقای اجتماعی و رفاهی منطقه مشارکت می کند.
کرباسیان درباره تخلفات شرکت آلومینای جاجرم گفت: کل وجوه بدهکار پرداخت شده و تنها بهره و جریمه آن باقی مانده که استرداد آن، جزو اختیارات قوه قضائیه است.
رشد 84 درصدی صادرات صنایع معدنی
کرباسیان تصریح کرد: به رغم مشکلات جهانی، صادرات صنایع معدنی در سال جاری، 84 درصد افزایش یافت که بخشی از آن، نتیجه برجام بوده است، به طوری که اکنون شرکت های خارجی به طور مستقیم از ایران خرید می کنند.
کرباسیان در ادامه سخنان به خاطره خود از سفر سال 93 هیات ایرانی به یکی از کشورها اشاره کرد و گفت: وقتی برای ملاقات با مدیر عامل شرکت معتبر آلومینیوم این کشور برای ایجاد شرکت مشترک در چابهار، درخواست ملاقات دادم، آنها نه تنها مدیر عامل و حتی معاون شرکت را نفرستادند بلکه یکی از کارشناسان رده پنجم خود را به سفارت فرستادند و و این کارشناس گفت اظهارات شما را یادداشت و به مدیرعامل منعکس می کنم، این در حالی است که پس از برجام، همین شرکت به سفارت آمد و خواستار ایجاد شرکت مشترک در چابهار شد. در این مراسم، جمعی از مسئولان استانی و محلی منطقه اعم از معاون استاندار خراسان شمالی، رئیس صنعت، معدن و تجارت استان خراسان شمالی، فرماندار جاجرم، شهردار جاجرم و نیز کارکنان مجتمع آلومینای جاجرم حضور داشتند.
لینک گزارش تصویری
جاجرم با تکمیل زنجیره تولید، قطب آلومینیوم می شود