به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن وصنایع معدنی ایران(ایمیدرو)، سعید پیرمرادی مدیرصنایع معدنی ایمیدرو اعلام کرد: نخستین طرح جامع آلومینیوم کشور طی برگزاری چهارمین همایش و نمایشگاه چشم انداز صنایع فلزات غیرآهنی ایران و فناوری های وابسته با نگاهی به بازار رونمایی شد. برای تدوین این طرح نظر فعالان این حوزه باید مدنظر قرار می گرفت و در این راستا دستیابی به شرح خدماتی که تجمیع نظرات ذینفعان در آن لحاظ شده باشد نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار بود لذا شرح خدمات این طرح با همت ایمیدرو و با همکاری و حضور نمایندگانی از وزارت صنعت، معدن و تجارت ،مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی،سازمان برنامه و بودجه،سازمان زمین شناسی، سندیکای آلومینیوم ایران، انجمن سیم و کابل و شرکت های تولید کننده شمش آلومینیوم نهایی و سپس پس از طی مراحل قانونی مشاوره شرکت فولاد تکنیک اصفهان در حال تدوین و نهایی سازی می باشد و هم اکنون بالغ بر 95 درصد پیشرفت دارد.
پیرمرادی در میزگرد بررسی وضعیت صنعت آلومینیوم کشور، چالش ها و فرصت ها در این همایش گفت: مهمترین مشکل در اجرای طرح جامع آلومینیوم دستیابی به اطلاعات دقیق در همه حوزه ها به ویزه در بخش پایین دستی بوده است.
وی افزود: با وجود تلاش بسیار، برخی اطلاعات این طرح نیازمند تدقیق بیشتر می باشد و تا کنون 2 الحاقیه انجام گرفته است تا این طرح هرچه بیشتر به واقعیت نزدیکتر شود چرا که اطلاعات موجود در آن مبنای تصمیم گیری های آتی این حوزه قرار خواهد گرفت. بنابراین دقت در اطلاعات از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
مدیر صنایع معدنی ایمیدرو ضمن تشکر از سازمان ها/ شرکت هایی که در انجام این طرح تلاش کردند تاکید کرد: تکمیل و جمع بندی دقیق طرح جامع آلومینیوم کشور نیازمند سعه صدر و همکاری مستمر شرکت ها در نقد و بررسی و ارائه نظرات آنها در خصوص این طرح است.
مدیرصنایع معدنی ایمیدرو تاکید کرد: سازمان صمت استان ها از قوانین موجود و در دسترس خود برای آزادسازی پهنه های اکتشافی و اخذ پروانه های اکتشاف استفاده کنند تا بتوان از پتانسیل های موجود در کشور بهره گرفت.
تشکیل کنسرسیوم برای تامین بوکسیت
پیرمرادی اعلام کرد: در نظر داریم برای تامین بوکسیت مورد نیاز صنعت آلومینیوم کشور به سمت جلب مشارکت داخلی و تشکیل کنسرسیوم حرکت کنیم. اما از آنجا که شرکت های آلومینیومی حاشیه سود چندانی ندارند (اگرچه برای تداوم روند تولید خود ناگزیر به همکاری هستند) در حال مذاکره با شرکت های مذکور/ سنگ آهنی و دیگر شرکت های سرمایه گذار هستیم تا از این طریق با تشکیل کنسرسیوم بتوانیم بوکسیت را از خارج کشور وارد نماییم.
وی یادآور شد: مهمترین مشکل شرکت های پایین دستی آلومینیوم سرمایه در گردش و کمبود تسهیلات است که با ایجاد تعامل بین صنایع بالادستی و پایین دستی می توان این مشکل را مرتفع کرد.
پتانسیل سمنان برای تبدیل شدن به قطب آلومینیوم کشور
در این نشست تورج زارع، مدیرعامل شرکت آلومینای ایران نیز اظهار داشت: با توجه به پتانسیل های موجود اکتشاف بوکسیت درشمال استان سمنان، این منطقه می تواند همچون جاجرم به قطب آلومینیوم کشور تبدیل شود.
وی با اشاره به تعطیلی معدن تاش بدون پشتوانه علمی محیط زیستی گفت: بخش صنعت و معدن با بخش محیط زیست منافات ندارد و تنها ایجاد تعادل و رعایت نکات در هردو بخش می تواند موجب انجام امور به گونه ای صحیح شود.
زارع گفت: راه اندازی سالکو منجر به رشد دو برابری تولید آلومینیوم کشور شد که این امر نیاز به آلومینا و بوکسیت را در کشور بیشتر می کند. بنابراین باید از پتانسیل های موجود در کشور برای تولید بوکسیت و آلومینا، رشد صنعت آلومینیوم و نیز اشتغالزایی در مناطق کم برخوردار کشور استفاده کرد. وی یادآور شد: با افتتاح کارخانه 40 هزارتنی جاجرم، اشتغال این شرکت از 2200نفر به 4000نفر افزایش یافته است.
عبدالحسین محرابیان، قائم مقام مدیرعامل شرکت مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب(سالکو) نیز گفت: امیدواریم ایمیدرو و شرکت غدیر برای راه اندازی فازهای جدید به این شرکت کمک کنند تا بتوانیم رتبه ایران در تولید آلومینیوم را ارتقا بخشیم. وی ادامه داد: در حال حاضر ایران بیست و یکیمین تولید کننده این محصول در جهان است. اگر مشکلی پیش نیاید و با ظرفیت کامل تولید کنیم سال آینده می توانیم رتبه 12 جهان را در تولید آلومینیوم به دست آوریم.
آریا صادق نیت حقیقی عضو هیات مدیره سندیکای صنایع آلومینیوم ایران نیز یادآور شد: بخش عمده اشتغال و ارزش افزوده در صنایع پایین دستی آلومینیوم صورت می گیرد بنابراین باید به فکر توسعه همکاری بخش خصوصی در این حوزه باشیم.
بررسی تدوین طرح جامع صنعت آلومینیوم، بررسی وضعیت صنعت آلومینیوم در کشور و چشم انداز آن، فرصت های سرمایه گذاری در صنایع بالادستی و پایین دستی آلومینیوم، تعامل صنایع بالادستی و پایین دستی در صنعت آلومینیوم، سرمایه گذاری، چالش های قوانین وآیین نامه ها، ارتقا تکنولوژی و افزایش ظرفیت تولید در صنایع پایین دستی و آینده سودآوری صنعت آلومینیوم با توجه به مصرف بالای انرژی از جمله محورهای مورد بحث در این میزگرد بودند.