به گزارش ایمیدرو از سایت میانینگ ، قیمت سنگ آهن در سال 2014 تقریبا 50 درصد کاهش را پشت سر گذاشت و می توان گفت عنوان بدترین عملکرد کالایی را در سال 2014 به خود اختصاص داده است.
سنگ آهن با عیار 62 درصد تحویلی به بندر کینگدائو روز سه شنبه اندکی افزایش یافت و پس از رسیدن به 66.84 دلار در هر تن ، روز 23 دسامبر به 66.84 دلار تنزل یافت که پایین ترین قیمت در پنج سال گذشته محسوب می شود. (طبق اطلاعات متال بولتن)
قیمت نفت نیز در 5.5 سال گذشته به دلیل ترس از آشفتگی های سیاسی در لیبی که تلاطم عرضه مازاد این کالا را برطرف خواهد کرد، به پایین ترین سطح خود در روز دوشنبه گذشته رسید که 48 درصد کاهش را برای برنت به ثبت رساند که بیشترین کاهش از سال 2008 تاکنون محسوب می شود.
نکوهش عرضه مازاد
تحلیلگران اصول عوامل افت این قیمت ها را عرضه مازاد سنگ آهن و تولید بالای انرژی و منابع جایگزین آن مانند انرژی های تجدیدپذیر ارزیابی می کنند.
یک دلیل عرضه مازاد سنگ آهن افزایش ظرفیت های تولید معادن در سال 2014 است که آن را به اوج رساند و از طرف دیگر رشد اقتصادی چین به پایین ترین سطح خود در مدت دو دهه اخیر رسید. پیش بینی می شود که تا سال 2017 عرضه مازاد تداوم داشته باشد زیرا به احتمال قوی تولید فولاد چین در این حد رشد نخواهد کرد که بتواند کل عرضه مازاد سنگ آهن را جذب کند.
برای نفت نیز چنین عرضه مازادی به وجود آمد و از طرفی هم تولید نفت شل در غرب مزید بر علت شده است اما با توجه به عدم افت قیمت های سنگ آهن و نفت مشخص شد که عوامل دیگری هم در این میان نقش دارند . از جمله این عوامل می توان به افول رشد اقتصادی در کشورهای در حال توسعه و استمرار رکود در کشورهای صنعتی اشاره کرد.
اما این سوال مطرح است که در ادامه چه اتفاقی خواهد افتاد ؟
تحلیلگر نشریه فوربس و نویسنده کتاب " 23 نکته ای که باید از کاپیتالیسم بدانیم" آقای "تیم ورستال" پاسخ این سوال را این گونه می دهد.
پاسخ به این سوال که " آیا قیمت های سنگ آهن و نفت همچنان روندی کاهشی خواهد داشت" به نظر می رسد که پاسخ بله باشد و احتمالا هم این گونه خواهد بود. چون حتی در این شرایط که قیمت ها پایین است تولید مازاد بر تقاضا ادامه دارد. در این شرایط باید تولیدکنندگان از بازار خارج شوند و تولید خود را متوقف کنند تا مانع افت بیشتر قیمت ها گردند.
به طور مسلم زمانی که قیمت ها پایین است، تقاضا هم افزایش پیدا می کند اما تقاضا منتهی به سیکل طولانی قیمت سنگ آهن می گردد و احتمالا برای نفت نیز اینگونه است که طولانی تر از تاثیرات قیمت های پایین بر روی عرضه آن است.