به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو)، بر اساس پیشنهاد سائول اسلِیک (Saul Eslake) اقتصاددان و رییس سابق بخش اقتصادی بانک امریکایی مری لینچ، در این تفاهم نامه ها، کشورهای واردکننده محصولات معدنی استرالیا، تعرفه های تجاری را از بین می برند و در واقع محصولات معدنی استرالیا بدون تعرفه وارد چین و کشورهای مصرف کننده می شود. دولت استرالیا عقد این قراردادها را در دستور کار دارد و اکنون این قراردادها با ژاپن و کره جنوبی امضا شده و در حال اجرا است.
سائول اسلِیک که تا ژوئن 2015 ریاست بخش اقتصادی بانک امریکایی مری لینچ را برعهده داشته در این کنفرانس تاکید کرده که در آینده عقد این نوع قرارداد ها با هند نیز باید در دستور کار باشد. این تفاهم نامه ها باعث غیر رقابتی شده صادرات محصولات معدنی کشورهای رقیب استرالیا به کشورهای فوق می شود و بعنوان یک تهدید جدی برای صادرکنندگان مواد معدنی از جمله ایران مطرح است.
سنگ آهن تا دو سال دیگر نزولی است
وی همچنین درباره سنگ آهن پیش بینی کرد که بین 12 تا 24 ماه آینده قیمت جهانی سنگ آهن همچنان نزولی خواهد شد اما قیمت فلزات دیگر به حداقل خود رسیده و کاهش چندانی ندارند.
این اقتصاددان برجسته استرالیایی در عین حال درباره وضعیت سودآوری معدنکاری در استرالیا گفت: در این بخش برای شرکت های استرالیایی حتی با قیمت پایین سنگ آهن، سودآوری و رشد حفظ می شود به این دلیل که قیمت تمام شده این شرکت ها پایین است.
اسلِیک افزود: با اینحال استرالیا در 10 سال آینده باید به منظور رشد اقتصادی خود، نگاه به سایر بخش ها از جمله کشاورزی و خدمات به جز معدن داشته باشد که بخش های مناسبی برای رشد اقتصادی محسوب می شوند.
این مقام سابق بانک مری لینچ درباره وضعیت چین و هند گفت: 40درصد جمعیت دنیا در 2 کشور چین و هند هستند و این کشورها به ویژه چین در 20 سال اخیر رشد سریع اقتصادی و رشد شتابان (مصرف)مواد اولیه را داشته اند که باعث افزایش جایگاه بخش معدن استرالیا و دنیا شده است.
وی با بیان اینکه اتفاقی که در بخش معدن دنیا طی 20 سال اخیر روی داده، هرگز و در هیچ نقطه زمانی از آینده بشر دیگر رخ نمی دهد خاطر نشان کرد: هر 5 سال، یک درصد از رشد اقتصادی چین کاسته می شود تا به سطح به 3درصد برسد. در این حالت، می توان اثبات کرد که اوج مصرف مواد معدنی در چین در حال سپری شدن است و دیگر رشدی در آن رخ نمی دهد.
هند جایگزینی چین نمی شود
سائول اسلِیک با مقایسه این دو کشور تاکید کرد: انتظار جایگزینی هند بجای چین مردود است و منحنی رشد سرمایه گذاری خارجی در هند به هیچ وجه شبیه چین نیست و میزان سرمایه گذاری به تولید ناخالص داخلی این دو کشور هم با هم تفاوت دارد. علاوه بر این هند فاقد ذخیره ارزی مشابه چین است که باعث می شود هند نتواند مسیر چین در آینده مصرف مواد معدنی را طی کند.
این اقتصاددان استرالیایی در عین حال گفت: بعد از هند، نیجریه، برزیل، پاکستان، اتیوپی و ... نیز مسیر رشد را طی می کنند اما با توجه به جمعیت اندک(نسبت به چین)، ارقام مصرف مواد معدنی در این کشورها با چین متفاوت است. بخش زیادی از این کشورها به منابع خود متکی هستند و نیازی به واردات ندارند.