این روزها سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، توانسته با تلاش های چند ساله و مداوم، جایگاه خود را به عنوان سازمانی خدمتگزار در توسعه کشور به منصه ظهور بگذارد و تثبیت کند. روز گذشته نیز در مجمع سالانه ایمیدرو، جناب دکتر شریعتمداری وزیر محترم صنعت معدن و تجارت که همواره پشتیبان استراتژی و برنامه های ایمیدرو بوده، بر همین امر تاکید وزرید و جداگانه در سخنان خود، به شاخص هایی اشاره کرد که ایمیدرو را به عنوان نمادی از اقتصاد مقاومتی معرفی می کند.
تاکید ایشان بر اینکه می توان در شرایط سخت اقتصادی و حتی فشار از جریان سلطه بین الملل، به ایمیدرو تکیه کرد جای بسی افتخار دارد که چنین سازمانی به همت تمامی مدیران،کارشناسان و کارکنان در مسیر درست خود- آنطور که بدان اشاره شده- در حرکت است. اما به راستی چگونه تلاش های مستمر یک مجموعه، ثمر بخش و اثرگذار بوده است؟
گزارشی که روز گذشته در حضور اعضای محترم مجمع ارایه شد، نکاتی چند داشت که مایلم به آن ها اشاره کنم. معدن و صنایع معدنی در کنار رشد ظرفیت سازی، تولید و اشتغال و درآمدزایی، سبب کاهش فاصله طبقاتی و اثرات منفی اجتماعی در آن مناطق شده است. ارتباط دو سویه با جامعه محلی، ایفای نقش مسوولیت اجتماعی، افزایش مشارکت با بخش خصوصی، ارز آوری برای اقتصاد و حضور در زنجیره تولید از جمله اثرات این زنجیره به هم پیوسته است.
نموداری که در جلسه ارایه شد حاکی از روند رو به رشد سرمایه گذاری در جهت راه اندازی پروژه های معدنی و صنایع معدنی است. از 47 طرح سال 92 تنها 12 طرح فعال بود و مابقی در وضعیت رکود قرار داشت. اما ارقام سرمایه گذاری با روندی صعودی از 1523 میلیارد تومان سال 93 به 9600 میلیارد سال 96 و در نهایت 11هزار میلیارد تومان سال جاری رسیده است. در همین حال برنامه اکتشاف 270هزار کیلومتر مربعی این سازمان به گونه ای اجرایی شده که توانست مناطق کم برخوردار را به عنوان پتانسیل معدنی و رشد اقتصادی و اجتماعی معرفی کند. به بیانی دیگر، با احتساب فعالیت های اکتشافی در41 ناحیه کمتر توسعه یافته، ایمیدرو 82درصد شهرستان های کم برخوردار کشور را پوشش داده است.
از سوی دیگر، آورده 8500 میلیارد تومانی بخش خصوصی در پروژه های جدید، اقدام عملی دیگری است که نشان دهنده مشارکت دادن بخش خصوصی در توسعه است. همچنین نهایی شدن نسخه نقشه راه معدن و صنایع معدنی از جمله واپسین اقدامات ایمیدرو بود که با همکاری وزارت صنعت معدن و تجارت، همفکری تشکل ها و نهادهای تخصصی به بار نشست. این برنامه مشتمل بر 6 راهبرد و 73 سیاست است که در مرداد ماه در اختیار وزیر محترم جهت ابلاغ قرار گرفت.
علاوه بر این توسعه همکاری ها با مراکز دانشگاهی و علمی که از نیازهای اصلی توسعه این بخش به شمار می آمد، در این 5 سال اخیر عینیت یافت. انعقاد قرارداد با 11 دانشگاه کشور در راستای اقدامات پژوهشی و فناوری صورت گرفت که نتایج آن نصیب بخش معدن و صنایع معدنی می شود. توانمندسازی نیروی انسانی، همکاری نزدیک برای فعال سازی و ایجاد رونق معادن کوچک، اجرای پروژه های زیربنایی در مناطق معدنی، توجه روزافزون به امور محیط زیست با اختصاص بودجه های مناسب و انعقاد قرارداد با مراکز معتبر بین المللی، پایش مستمر طرح جامعه فولاد، تقویت صندوق بیمه فعالیت های معدنی، توسعه مناطق ویژه صنایع انرژی بر سواحل جنوبی و در نهایت زمینه سازی توسعه صادرات بخش معدن و صنایع معدنی از مجموعه اقداماتی است که توسط مدیران، کارشناسان و کارکنان ایمیدرو عملی شده است. در این میان بخش صادرات به گونه ای عمل کرد که به رغم سهم 5-6 درصدی در تولید ناخالص داخلی، توانسته سهمی 22درصدی در صادرات کشور و ارزآوری ایفا کند.
نگاهی اجمالی به این روند نشان می دهد، ایمیدرو به حق توانسته خود را به عنوان سازمانی پویا در جهت توسعه کشور معرفی کند و چنین تلاش هایی از نظر دولت به ویژه شخص رییس جمهوری محترم مغفول نمانده و در جشنواره شهید رجایی مورد تقدیر قرار گرفته است.
روز گذشته برگزاری مجمع عمومی این سازمان نیز نشان داد، همت و تلاش خانواده بزرگ ایمیدرو نتیجه بخش بوده و این امر به صراحت و دفعات با تقدیر و تشکر وزیر محترم همراه شد. تقدیری که اینجانب نیز خود بر آن تاکید می ورزم و مراتب سپاس خود را از این جمع دوست داشتنی اعلام می دارم.
خدا قوت و خسته نباشید عرض می کنم خدمت تمامی مدیران،کارشناسان و کارکنان مجموعه ایمیدرو، شرکت ها، واحدها و طرح های این سازمان و نیز شرکت ها و تشکل های بخش خصوصی.
توفیق روزافزون این خانواده بزرگ را از پروردگار بلند مرتبه، خواستارم و امید وافر به ادامه حرکت های سازنده و موفقیت های این سازمان دارم.
مهدی کرباسیان / معاون وزیر و رییس هیات عامل ایمیدرو
25 شهریور 1397