وی ادامه داد: همه مسائل سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی بدون ظرفیت های توسعه ای کشور حل نخواهد شد. اینها ابعاد مختلفی دارد که در قالب برنامه مدون طراحی و اجرا می شود و و سرمایه اجتماعی و انسانی همراه با سرمایه اقتصادی قابل توسعه است.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه مهمترین مساله پیش رو و ملموس، اقتصاد است، گفت: لازمه هر اقتصادی توجه به الزاماتی است که باید بدان تن دهیم. صرف اینکه بگوییم اقتصاد باید اولویت کشور باشد یا اینکه بگوییم همه مسائل حتی مسائل امنیتی با اقتصاد مرتبط است، کفایت نمی کند بلکه باید به الزامات آن توجه شود.
وی ادامه داد: روز صنعت و معدن امسال در مقطع مهمی قرار گرفته است. از یک طرف در سال پایانی دولت یازدهم هستیم و اینکه هر مدیری از عملکرد خود ارزیابی داشته باشد و نقاط قوت و ضعف کجا بوده و اشکالات کجا ست و چگونه می توان برطرف کرد. از طرف دیگر، دولت دوازدهم در حال شکل گیری است و بار مسئولیت بالایی بر دوش مسئولان قرار دارد.
جهانگیری تصریح کرد: بخش صنعت و معدن بدون تردید از بخش هایی است که با بزرگ شدن و رشد آن، اقتصاد کشور را بزرگ می کند و راهی نداریم که کیک اقتصاد کشور را بزرگ کنیم چرا که متناسب با رشد جمعیت، موجب می شود مردم وضع زندگی بهتری پیدا کنند.
وی ادامه داد: صنعت به طور مستقیم و غیر مستقیم به رشد اقتصاد کمک می کند. در بخش کشاورزی موفق، صنعت مهم است. در بخش خدمات نیز، صنعت، می تواند تاثیر گذار باشد.
معاون اول رئیس جمهور اظهار داشت: طی ده های گذشته به رغم اینکه کشورما همراه با کشورهایی از آسیا و آمریکای لاتین تصمیم به صنعتی شدن گرفتند، اما کشور ما نتوانست صنعتی شود و آن گونه که می خواست پیشرفت نکرد.
وی ادامه داد: شاید دلیل آن در سیاست گذاری هایی که می بایست تدوین می کردیم عالمانه نبوده و مبتنی بر تجربه های موفق بین المللی نبوده است و سیاست هایی را در پیش گرفتیم که با تغییر دولت ها تغییر می کرد. این در حالی بود که برخی کشورها حتی با ایجاد کودتا، سیاست های اقتصادی شان تغییر نکرد.
2 عامل برای بنگاه های موفق
جهانگیری با اشاره به اینکه آنچه برای همه ما روشن است اینکه اگر راجع به عملکرد بخش صنعت و معدن صحبت می کنیم، منظور عملکرد بنگاه های صنعتی است، گفت: بنگاه ها برای موفقیت تحت تاثیر 2 عامل شامل محیط حاکم بر بنگاه های صنعتی و سیاست های تدوین شده بر آن هستند.
وی ادامه داد: در محیط با ثبات اقتصادی، عملکرد بنگاه ها می تواند موفق آمیز تر باشد. تورم یکی از شاخص هاست که طی سال های اخیر خوشبختانه تمرکز خوبی بر کاهش تورم صورت گرفت. در اقتصاد مقاومتی طوری باید عمل شود که کشور شاهد تورم بالا نباشد. شاخص دیگر نرخ ارز ا ست که باید برای بخش خصوصی قابل پیش بینی باشد و روند آن باثبات باشد. که در دولت یازدهم این روند باثبات شد.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه دولت یازدهم تلاش زیادی کرد تا تعاملات با دنیا آسان باشد و ایران صاحب نام و تمدن بتواند از حقوق و مقررات بین المللی استفاده کند، تصریح کرد: با اجرای برجام، گام های اول برداشته شد و توانستیم ایران هراسی را به ایران دوستی تبدیل کنیم و به محض باز شدن فضا، موجی از سرمایه گذاران خارجی به سمت ایران آمدند و این نشان دهنده این است که فضای زیادی برای سرمایه گذاری در ایران وجود دارد.
وی افزود: در تعامل با دنیا، بازار توسعه می یابد و از آنجا که برای حل مساله اشتغال و توسعه اقتصاد، نیازمند داشتن بازارهایی غیر از بازار ایران هستیم، باید به دنبال بازار باشیم. معتقدیم بخش خصوصی ایران می تواند کالاهایی تولید کند که در بازارهای دنیا قابل عرضه باشد. الان حدود 50 مییارد دلار صادرات غیر نفتی داریم اما این میزان کفایت نمی کند.
جهانگیری به موضوع فناوری های پیشرفته به عنوان یکی دیگر از پیامدهای تعامل با دنیا اشاره کرد و گفت: با توجه به توانمندی نیروی انسانی، این فناوری ها قابل انتقال است و در کشور هزاران شرکت دانش بنیان شکل گرفته است.
وی ادامه داد: بخش خصوصی باید مورد حمایت قرار گیرد و اصل 44 قانون اساسی باید در دولت دوازدهم مورد توجه قرار گیرد. طبق این اصل، بخش خصوصی می تواند به هر میزان پولدار باشد، صاحب کارخانه باشد و هیچ محدودیتی وجود ندارد و باید مورد احترام باشد. رهبر معظم انقلاب با ابلاغ اصل 44، گره بزرگ را باز کرده و در نتیجه بخش خصوصی می تواند هر اندازه که مایل باشد کارهای بزرگ را انجام دهد.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه ریشه فساد باید از این کشور کنده شود، گفت: تا فساد و رانت باشد، بخش خصوصی واقعی شکل نمی گیرد. بخش خصوصی واقعی نیز به دنبال فساد نمی رود.
وی ادامه داد: بنگاه ها نیز باید ساختار مناسبی از نظر آموزش نیروی انسانی داشته باشد. موضوع تحقیق و توسعه، ساختار مالی بنگاه ها، ساختار فناوری و ماشین آلات باید مورد توجه قرار گیرد.
جهانگیری گفت: با توجه به شناختی که از بخش خصوصی ایران دارم، می دانم با کمک این بخش می توان چالش بیکاری و معیشت م ردم را که ملت ایران را رنج می دهد برداریم.